Livestream apparatuur

Een eigen live stream 

Wil je een volledige livestream organiseren, dan doe je er goed aan om te zorgen voor professionele livestream apparatuur. Je zorgt hiermee dat je professioneel overkomt bij je doelgroep. Ook biedt professionele livestream apparatuur veel opties die je webcam niet heeft. Ook erg belangrijk: met professionele livestream apparatuur zorg je ervoor dat je livestream stabiel blijft. Met dit alles wordt je stream niet saai maar juist Indrukmakend!

Zorg voor een professionele studio
Zorg voor professionele apparatuur
Wees voorbereid
Previous slide
Next slide

Wat heb je nodig voor een live stream?

Er komt heel wat kijken bij het produceren van een livestream. Hierin kan eindeloos gevarieerd worden, om zo een stream op maat te produceren, die past bij jouw doelstellingen. Aan de hand van de verschillende tabbladen, lopen we de belangrijkste onderdelen door en attenderen we je op belangrijke aandachtspunten voor het regelen van een indrukmakende online presentatie, webinar, brainstormsessie, livestream of ander evenement.

Locatie van je studio

Als eerste kijk je: waar wil je filmen? Doe je dat vanuit je bedrijfspand, je huisadres omdat je nu thuis werkt, een evenementenlocatie of een professionele studio? Je wensen en doelstellingen zijn leidend in deze keuze; maar vergeet ook zeker je budget niet.

Tegelijkertijd: laat je budget niet voorop staan. Kijk ook naar beschikbare faciliteiten. Wanneer een locatie een mooie uitstraling heeft, bespaart je dat studio inrichting. Een stabiele internetverbinding is natuurlijk ook fundamenteel. Indien er een bekabelde internetverbinding met een uploadsnelheid van 20 Mbps (test hier) beschikbaar is, bespaart je dat veel extra kosten en zorgen. Kijk ook naar de afmetingen, zodat je de ruimte hebt om alles te plaatsen en vanaf de juiste hoek goed in beeld te brengen. Houdt ook rekening met de Corona richtlijn van 1,5 meter onderlinge afstand die momenteel vereist wordt.

Kijk niet alleen naar de vierkante meters, maar let ook op hoe hoog de ingang en de ruimte zelf is, zodat alle decorstukken geplaatst kunnen worden. Daarbij: eventuele belichting wil je zo hoog mogelijk hangen. Drie meter hoogte is daarom een goede vuistregel.

Een locatie heeft ook invloed op de de geluidskwaliteit. Storende achtergrondgeluiden wil je natuurlijk graag vermijden. Een sterke akoestiek kan bij een muzikale livestream fantastisch zijn, maar een webinar flink verstoren.Ten slotte is het fijn om één of twee aparte ruimtes te hebben waar programmaleiding en regie kan plaatsvinden.

Heb je een locatie in gedachten, maar voldoet die niet aan alle verwachtingen? Voor elk probleem is een oplossing te vinden. Goede livestream apparatuur zet problemen om in oplossingen, dus laat je niet tegenhouden om een livestream te organiseren wanneer de ruimte niet 100% voldoet.

Studio voor je livestream

Heb je je locatie gekozen, dan is het tijd om na te denken hoe je je set wilt inrichten. Begin met de basis: de achtergrond. Heb je een mooie achtergrond op de locatie die je in gedachten hebt, dan moet je die zeker gebruiken. Zorg wel dat deze schoon en rustig is; je wilt immers niet dat de achtergrond de aandacht trekt. Heb je geen geschikte achtergrond, dan kun je achtergronddoeken of pipe and drape gebruiken in verschillende kleuren. Daarmee creëer je een effen, rustige basis. Dit maakt je stream minder authentiek dan wanneer je een locatiegebonden achtergrond hebt, maar wel professioneel.

Green-screens zijn ook een mogelijkheid. Hiermee vervang je de achtergrond met een ander beeld, van een video, afbeelding, PowerPoint slide of wat je maar wilt. Green-screens kennen wel beperkingen, waardoor het goed is om hier goed over na te denken voor je deze gaat gebruiken.

Voor de invulling van je studio, kijk je eerst naar je programma. Wil je een toespraak houden, dan is een katheder een goede keuze. Of wellicht wil je, net als Minister President Mark Rutte bij het begin van de lockdown deed, een indringende toespraak houden terwijl je zit achter je bureau. Voor een levendige discussie plaats je een mooie discussietafel, waar de deelnemers op voldoende afstand van elkaar aan kunnen plaatsnemen. Ben je een ervaren spreker die graag heen en weer loopt tijdens een presentatie, dan wil je wat meer ruimte. En als je een presentatie of iets dergelijks wilt laten zien terwijl je erover vertelt, kan het mooi zijn om een beeldscherm op statief te plaatsen in je decor.

En natuurlijk zorg je ervoor dat alles inspirerend is aangekleed, zodat het resultaat een genot wordt om naar te kijken. Gebruik decorelementen met een leuke uitstraling die passen bij je bedrijf, achtergrond, doelstelling, onderwerp en programma. Groene planten en kleurrijke bloemen fleuren een set altijd op. Pas wel op dat je hier niet in doorschiet. Maak een goede balans: behoudt de rust in je beeld waardoor je primaire inhoud, waar je stream om draait, eruit springt.

De verlichting van je livestream

Je kunt een hele goede camera hebben, zolang er geen licht is zul je ook geen beeld registreren. Vergeet dus niet hier aandacht aan te geven! Op sommige locaties is de bestaande verlichting voldoende, soms is het goed om extra licht te plaatsen. Belangrijk is dat de grootste lichtbron niet rechtstreeks in de camera schijnt, maar op hetgeen je wilt filmen. Laat het licht, ten opzichte van de camera, schuin op de persoon vallen die je gaat filmen. En zoals gezegd: plaats je lamp zo hoog mogelijk.

Het beste werk je met daglicht of met lampen die daglicht geven. De waarde waar je naar moet streven is 5500 Kelvin (K). Zorg dat de witbalans van je camera altijd is afgestemd op het behaalde resultaat.

Naast het functionele licht kun je ook kijken naar sfeerverlichting. Misschien heb je een huiselijke sfeer gecreëerd in je decor setting. Dan past een woonkamer lamp daar mooi bij. Voor het belichten van je achtergrond of decorstukken kun je ook het gekleurde licht van ledparren gebruiken, die nog net wat extra kleur geven aan je achtergrond of details in je decor. Zo zorg je dat je studio mooi is uitgelicht en de details overeenkomen met je huisstijl. Let wel altijd op dat je camera in staat is dit gekleurde licht goed te registreren.

Microfoons

Hoewel een camera bijna altijd is voorzien van een interne microfoon, adviseren wij altijd om gebruik te maken van losse microfoons. Je krijgt hierdoor een helderder en zuiverder geluid met minder achtergrondlawaai. Daardoor kan je publiek zich beter richten op de boodschap die je wilt delen. Je hebt hier keuze uit meerdere opties:

1. Richtmicrofoons

Deze staan op een (kleine) afstand en worden gericht op de bron van het geluid dat zij moeten opnemen. Ze staan vaak op de tafel of op het katheder waar de spreker plaats neemt. Doordat deze op afstand staan, is de winst t.o.v. de cameramicrofoon relatief beperkt. Het voordeel is echter dat deze microfoons niet per spreker hoeft aangesloten te worden en dus eenvoudig opnieuw gebruikt kan worden voor de volgende spreker. Dat maakt deze optie erg interessant in een programma met veel sprekers die na elkaar aan de beurt zijn. Ook hoeft de geluidstechnicus niet binnen de 1,5 meter afstand te komen om deze microfoon aan te sluiten bij de spreker.

2. Handheld

De handheld microfoon houdt de spreker in zijn hand, of wordt geplaatst in een standaard. Er bestaan bedrade en draadloze varianten.

 

Doordat de microfoon eenvoudig door te geven is, kan ook hier de microfoon eenvoudig voor meerdere sprekers gebruikt worden. Dit maakt de microfoon ideaal als interruptiemicrofoon voor korte opmerkingen.

Sommige sprekers vinden het fijn om de microfoon in de hand te houden, zodat zij in ieder geval niet hoeven na te denken waar ze die hand houden. Nadeel is wel dat veel mensen geneigd zijn de microfoon te ver of niet in de richting van de mond te houden, wat de audiokwaliteit niet ten goede komt.

3. Dasspeld of headset

De dasspeld of headset microfoon is geschikt om één spreker aan te sluiten op de audioset. Deze microfoons werken bijna altijd draadloos, waardoor de spreker vrij kan bewegen. Groot voordeel is dat de spreker beide handen vrij heeft voor handgebaren, een presenter om de presentatie door te klikken of zijn aantekeningen. De microfoon is altijd dicht bij de spreker, waardoor de constante kwaliteit heeft.

De headset is zichtbaarder dan de dasspeld, maar heeft als extra voordeel dat wanneer de spreker zijn hoofd beweegt, de microfoon altijd meebeweegt. Let bij het gebruik van deze microfoons wel altijd op dat er geen kleding of huid over de microfoon schuurt, waardoor er een storend geluid kan optreden. Een geluidstechnicus die dit doorlopend monitort en kan bijstellen is geen overbodige luxe.

4. Zaalmicrofoon

De zaalmicrofoon neemt geluid op van toehoorders, zoals de samenzang bij uitvaartdiensten die Indrukmakend begeleidt. Ook het geluid dat grotere muziekinstrumenten, zoals een pijporgel, produceren, kan hier goed mee geregistreerd worden. 

5. Muziek-microfoon

Dat brengt ons op muziek microfoons, wat een hele categorie apart is. Elektrische instrumenten, zoals een elektrische piano of gitaar, kan rechtstreeks aangesloten worden. Maar voor alle soorten muziekinstrumenten, van vleugel tot fluit en van viool tot drumstellen, bestaan geschikte microfoons die op dit specifieke instrument gemonteerd kunnen worden.

Apparatuur die je spreker ondersteunt

Door de spreker te voorzien van apparatuur, zal hij beter in staat zijn om zijn werk te doen. Denk hierbij aan:

In-ear monitoring zorgt ervoor dat de spreker de audio die wordt uitgezonden (met daarin ook de audio van filmpjes en dergelijke) middels oordopjes kan meeluisteren. Het kan ook erg handig zijn om vanuit de regiekamer belangrijke opmerkingen live door te geven zonder in beeld te hoeven lopen. Houdt deze opmerkingen altijd kort en bondig, zodat de spreker niet wordt gestoord.

De audiomixer

De audiomixer doet hetzelfde als een videomixer, maar dan met de diverse audio kanalen van de  microfoons of de laptops die geluid afspelen zoals muziek of video. Deze kunnen gedempt worden, een verschillend volume krijgen en geluid kan bewerkt worden om storende piepjes of bromtonen te verwijderen. Nog een belangrijke functie: een vertraging toevoegen aan het geluid van enkele milliseconden om te zorgen dat de audio en video synchroon lopen.

Scherm delen tijdens je livestream

Wil je niet alleen camerabeelden, maar ook digitale zaken delen met je kijkers, dan zorg je met laptops of tablets ervoor dat dit beeld binnenkomt in de regie. De lijst van zaken die je in beeld kunt brengen is oneindig, maar bevat in ieder geval:

  1. Presentatie (PowerPoint, Prezi, Google Presentaties enzovoorts)
  2. Je website
  3. Ieder willekeurig computerprogramma, waarvan je de werking wilt demonstreren aan je kijkers
  4. Videomateriaal
  5. Resultaten uit interacties met je publiek, zoals de vragen die live gesteld worden of de uitslag van een poll waarop gestemd is.
  6. Een verbinding met een ‘inbeller’, die live meepraat in de studio via een beeldverbinding

Videomixer

Alle camerabeelden en beeldschermen van je laptops komen samen in de videomixer. Met deze mixer voegt de regisseur het samen tot een dynamisch geheel. Er kan afgewisseld worden tussen de verschillende beelden, of deze kunnen worden gecombineerd tot éénn geheel. Dit kan middels Picture in Picture (waarbij het tweede beeld bovenop een gedeelte van het eerste beeld wordt geplakt), Chromakey (waarbij de achtergrond van het eerste beeld wordt vervangen door het tweede beeld) of een Super Source (waarbij er een uitzending wordt gecreëerd waarbij twee of meer beelden verkleind worden weergegeven. Tussen al die beelden en gecombineerde beelden kun je wisselen (met verschillende overgangseffecten) zodat het een afwisselend geheel wordt. Ook worden hier elementen toegevoegd, zoals een de naam van de spreker onderin beeld of een logo bovenin beeld. 

Een videomixer heeft altijd een beeldscherm nodig, waarop de regisseur ziet welke inputs hij ter beschikking heeft en kan zien hoe een bewerking eruit gaat zien: de multiview monitor.

Bij het kiezen van een videomixer moet je opletten of deze de functies biedt die je nodig hebt voor de effecten en of deze voldoende inputs heeft voor alle camera’s en laptops. Let ook op de outputs: Je hebt altijd een program out nodig voor de uitzending, maar ook voor schermen in het decor en in je regieruimte.

Om alle inputs en outputs te verbinden gebruik je meestal SDI voor de langere afstand en HDMI voor de kortere afstand. Indien nodig kun je dit signaal omzetten met converters. Ook verbinden middels glasvezel is in opkomst, maar dat is voor nu nog weggelegd voor high-end streaming apparatuur.

Camera voor livestreaming

Zonder camera geen beeld. De kwaliteit van je camera bepaalt wat de kijker te zien krijgt. Natuurlijk is resolutie (HD, Full HD of 4K Ultra HD) hierin belangrijk, maar nog belangrijker zijn de kwaliteit van de beeldsensor en de lens. De resolutie bepaalt de hoeveelheid pixels je camera ontvangt, de sensor en lenzen bepalen of het beeld aantrekkelijk is of niet om aan te zien.

De keuze van de camera die gebruikt moet worden hangt ook sterk af van het decor en van de inhoud van het programma. 

Wanneer je wilt livestreamen, moet je camera een HDMI en/of SDI uitgang hebben. Vergeet ook accessoires niet, zoals een statief waardoor je camera stabiel staat maar indien gewenst wel kan draaien.

Plan je je eerste livestream? Dan zou je webcam kunnen voldoen, mits je beseft dat de resolutie en de kleurechtheid meestal niet om over naar huis te schrijven is.
Professionele camera’s bieden veel geavanceerde opties die, mits juist ingesteld, zorgen dat het beeld wat je kijker ziet een professionele uitstraling geeft.

Denk ook na of je je camera’s vast wilt zetten, zodat ze één shot filmen gedurende het gehele programma, of kunnen bewegen. Kijk hiervoor verder bij Cameramensen.

Afkijkschermen voor de spreker

Als spreker is het erg fijn om te zien hoe het eindresultaat eruit ziet. Daarnaast kan het prettig zijn om binnenkomende vragen te kunnen lezen of de presentatie die hij of zij geeft te zien. Heb je een live beeldverbinding met een spreker buiten de studio, dan is het fijn als de spreker in de studio de externe spreker ook ziet. En vergeet niet om een klok te plaatsen, zodat de spreker weet hoe lang hij nog door mag praten. Indrukmakend werkt graag met deze digitale klok, omdat deze op full screen met een rustige zwarte achtergrond zichtbaar is te maken. Plaats deze schermen op een plaats, die voor de camera’s niet zichtbaar is. Idealiter is dat onder de lens van de camera, zodat de spreker in de richting van de camera blijft kijken.

Apparatuur die je spreker ondersteunt

Door de spreker te voorzien van apparatuur, zal hij beter in staat zijn om zijn werk te doen. Denk hierbij aan:

1. Tablet of laptop, waarop de spreker een presentatie, demonstratie of live tekening kan geven. Zorg er dan wel voor dat het beeld wordt gedeeld met de regie. Gebruik hiervoor een HDMI verbinding, of als de afstand groter wordt dan 10 meter, SDI.

Gebruik je interactie software? Dan is er vaak een module waarmee de spreker deze eenvoudig kan bedienen op een tablet.

2. De presenter is een draadloze afstandsbediening waarmee de spreker de volgende slide op zijn presentatie kan weergeven.

Streamapparatuur

Met alle genoemde livestream apparatuur wordt er een mooie productie gerealiseerd. Deze zogenaamde program-out moet echter wel ergens naar toe gestuurd worden. Hiervoor is de volgende apparatuur essentieel:

  1. De recorder, die zorgt voor een kwalitatieve opname
  2. De encoder verstuurt het resultaat live door naar de streaming software die je hebt gekozen.
  3. Een laptop kan ook gebruikt worden om de stream te versturen naar het internet. Sommige stream programma’s vereisen dit. Omdat livestreamen een intensieve taak is, moet dit echter wel altijd een krachtige laptop zijn. Tevens verdient het een kanttekening dat een encoder speciaal gebouwd is voor deze apparatuur en daardoor meestal stabieler is dan een laptop.
  4. Internet apparatuur waarmee alle onderdelen met elkaar communiceren. Indrukmakend maakt graag gebruik van een toegewijde router met controller en een switch met accesspoint om alle onderdelen aan te sluiten en doorlopend te monitoren.
  5. Internetverbinding

Vanzelfsprekend moet er voor een goede livestream beschikking zijn over een sterke en stabiele internetverbinding. De uploadsnelheid moet 20 Mbps of meer bedragen. Daarnaast is het belangrijk om vooraf te controleren of het signaal niet geblokkeerd wordt door overactieve firewalls, filters of andere beveiligingssystemen.

Draadloos internet via wifi is uit de boze. Wifi is zeer geschikt voor kantoorwerkzaamheden tot het bekijken van video’s op het internet. Wanneer je echter zelf gaat livestreamen, is er geen sprake van een buffer. Via wifi verlies je vaker dan je denkt een hele korte tijd je internetverbinding. Wanneer je zelf een video bekijkt of aan het browsen bent, merk je dat niet omdat het een korte tijd is en je een buffer hebt opgebouwd. Ben je echter aan het livestreamen, dan betekent een korte onderbreking vrijwel direct verlies van je connectie en dus je kijkers.

Is er geen bekabelde internetverbinding aanwezig, kan uitgeweken worden naar een 4G verbinding. Ook hier geldt echter weer dat een eenvoudige 4G verbinding vaak niet voldoet. Zorgt dat, als je gaat livestreamen via 4G, je beschikt over professionele apparatuur met meerdere verbindingen middels meerdere providers. Dat maakt de kans op storingen zo klein mogelijk, maar is wel prijzig.

Voorbereidingendoor live streaming experts

De voorbereidingen voor een online evenement bestaan uit veel verschillende onderdelen. De belangrijkste hebben we hier voor je opgesomd. Uiteraard zijn niet alle stappen altijd van toepassing, vaak zijn sommige elementen niet (meer) nodig.

1. Ontwerpen van een online evenement

Brainstorm met meerdere mensen over de reden dat je een evenement wilt organiseren en wat de deelnemers aan je evenement willen bereiken. Een geschikte methode om hierbij te hanteren is het Event Canvas Model. Wij werken regelmatig met dit model om, samen met opdrachtgevers, de fundering voor het evenement goed op orde te hebben.

2. Samenstellen programma

Wanneer je weet wat het programma moet bevatten, op basis van je uitwerking, is het tijd om dit te realiseren. Sprekers benaderen, programmaonderdelen realiseren en dat allemaal in de juiste volgorde en met de juiste tijdsduur realiseren. Besef dat een online evenement intensiever is dan een fysiek evenement en maak deze dus niet te lang.

3. Briefen spreker

Veel sprekers zijn het nog niet gewend om te spreken voor een camera. Dit is heel anders dan voor een publiek. Een goede briefing voorkomt veel gestuntel en zorgt voor een vlekkeloze presentatie. Tevens worden afspraken gemaakt tussen de technische ondersteuning en de sprekers.

4. Promotie om kijkers te trekken

Om kijkers te verzamelen is bij het ene evenement een eenvoudige uitnodigingsmail voldoende (denk aan een intern werknemers evenement), bij het andere moet een uitgebreide promotiecampagne opgetuigd worden. 

5. Opmaken (technisch) draaiboek

Tijdens de livestream moet alles in de juiste volgorde klaar staan. Dan is een correct draaiboek onmisbaar. In deze uitgebreide versie van het programma staan alle gemaakte afspraken met opdrachtgever, toe-leveranciers en sprekers. Alle taken die gedaan moeten worden zijn vooraf ingepland (compleet met tijdstip en verantwoordelijke).

Bij het maken van het draaiboek komen veel meer organisatorische voorbereidingen kijken dan alleen het schrijven van een document. Het draaiboek omvat de gemaakte afspraken met betrokken partijen. Het proces om dit te realiseren moet niet vergeten worden.

6. Voorbereidingen, versturen, analyseren en bespreken van evaluatie

Een stap die niet mag ontbreken bij elk toekomstgericht project is een grondige evaluatie. Door deze goed voor te bereiden en te bedenken welke input nodig is vanuit deelnemers wordt het organisatieteam verrijkt met diverse feedback die dankbare waardering en constructieve verbeteringen kan bevatten.

Opbouw van de studio

De studio en alle apparatuur wordt bezorgd, klaargezet, opgebouwd en  aangesloten. Alle software, presentatie, video-, audio- en internet apparatuur wordt ingeregeld, voor zover dat tijdens de voorbereidingen nog niet is gedaan. Uiteindelijk wordt alles getest en worden eventuele storingen verholpen en verbeteringen doorgevoerd.

Dry run met alle live streaming partners

Nadat alles klaar staat en is getest, worden alle sprekers en betrokkenen verzameld voor een generale repetitie. Door stap voor stap alle programmaonderdelen door te lopen komen eventuele vragen en onduidelijkheden snel naar boven. Camerahoogte en microfoon instellingen kunnen nog worden geoptimaliseerd op basis van het stemgeluid en de lengte van de spreker. Voor de spreker is het erg prettig gewend te raken aan de studio faciliteiten. Ook laatste instructies kunnen nog gedeeld worden, waardoor tijdens de livestream geen twijfel meer bestaat.

Productie van je online evenement

Wanneer de livestream begint, zijn er altijd een aantal personen betrokken bij de uitvoer. Zij nemen verschillende rollen op zich. De hoeveelheid betrokken personen is afhankelijk van de complexiteit van het programma. Het kan zijn dat één persoon meerdere rollen draagt, of juist dat een rol te groot is voor één persoon en hier een team voor wordt gevormd. De belangrijkste rollen zijn:

1. Eventmanager

Is eindverantwoordelijk voor het hele evenement en neemt (namens de opdrachtgever) strategische beslissingen.

2. Regisseur

Geeft leiding aan de productie van de livestream en bepaalt wat wanneer in beeld komt.

3. Floormanager

Is aanwezig in de studio, buiten beeld, en staat in contact met regisseur en/of eventmanager. Zorgt ervoor dat de juiste spreker op het juiste moment, via de juiste route de studio in loopt.

4. Technici

Bedienen de videomixer, audiomixer, lichtregeling, laptops waarvan het scherm gedeeld wordt en/of de livestream. 

5. Cameramensen

Stellen camera’s bij op het moment dat er beweging plaatsvindt tijdens de stream. Zij kunnen werken met op afstand bestuurbare camera’s of fysiek achter de camera staan. Goede cameramensen zorgen voor een dynamische livestream. De regisseur kan dan namelijk afwisselen tussen verschillende shots. Daardoor kan hij naar gelang het programma altijd het juiste detail in beeld brengen of juist overzicht scheppen. Kijk maar eens de gemiddelde TV uitzending of videoclip: bijna continu zijn beelden in beweging. Vaak bestaat dat maar uit subtiele bewegingen, zoals langzaam in- of uitzoomen, de camera langzaam verrijden, draaien (pannen) of verhogen/verlagen (tilt). Een dynamische livestream is een genot om naar te kijken.

6. Moderators

Moderators beheren de interacties met de kijkers. Zij starten polls, quizzen en calls to actions. Ook chatten zij met kijkers. Relevante vragen geven zij door aan de juiste persoon.

Afbouw

Nadat de laatste seconden van het programma zijn verstreken en de verbinding wordt verbroken, wordt alle apparatuur netjes opgeborgen op de juiste plaats. Zo kan de volgende livestream ook weer vlekkeloos verlopen!

Een Indrukmakende livestream

Zoals je ziet, is het produceren van een livestream een flinke klus waar veel bij komt kijken. We hopen je met deze informatie een goed inzicht te hebben gegeven en je verder te hebben geholpen. 

 

Indrukmakend heeft alle livestream apparatuur ter beschikking om van jouw livestream een groot succes te maken. Met reeds jaren ervaring en een uitgebreid netwerk van specialisten staan we jou graag te woord. Op wie gaan wij samen voor jou indruk maken?

livestream apparatuur, camera

Kenmerken

Professionele apparatuur

Volledige ontzorging

Onopvallende uitvoering

7 jaar ervaring

Hoe kunnen wij jou helpen?

Wil je gebruik maken van professioneel livestream appratuur?  

Neem contact met ons op zodat wij je volledig kunnen ontzorgen.

Recensie

Wij laten graag onze klanten vertellen wat zij ervan vinden!